Niets bijdragen, behalve hetgeen er staat.


( Verdere eventuele info over dit weblog, helemaal onderaan de startpagina. Tevens vind je er blogs die ik volg en indien je deze blog wilt volgen, de volglijst.) En nu maar hopen dat er bezoekers zijn die dit lezen...
Een blog dat gaat over de invoelbare spiritualiteit en hoe men vanuit het holisme de dingen tegemoet kan treden.

vrijdag

Leesgedrag.

Jarenlang had ik een leesverslaving, het ene boek erin en het andere er weer uit.
Een boek 'bezitten' hoef ik niet zo, de boeken die ik wel in mijn bezit heb lees ik zelden een tweede keer.
Ik lijk en te goed 'boekgeheugen' te hebben.
Dus begin deze week stapte ik weer op de bibliotheek in mijn buurt af.
Die 5 minuutjes fietsen werden ooit te veel voor me toen ik nog lid was en m'n leesbehoefte over was.
Steeds boetes voor het te laat terug brengen.
Lidmaatschap niet verlengd en al jaren nauwelijks meer echt gelezen.
Nu wilde ik weer en stapte vol goede moed naar de bib.
Vijfenveertig euro per jaar is nog goed op te brengen, zo dacht ik.
Maar wat schetste mijn verbazing!
Door de gevreesde en misbruikte bezuinigingen wordt de bib verplaatst naar het centrum, een kwartier te lang fietsen voor boeken die dan toch weer te laat terug gaan zijn.
Er komt een 'boekenkluis' voor in de plaats, hier vlakbij.
Nou om daar lid van te worden moet ik het nog even laten bezinken, het is gespeend van elke romantiek van het bib bezoek.
Met een pasje kom je erin, geen levende ziel te bekennen, je boeken die je via internet besteld hebt liggen klaar.
Gatverdamme dacht ik.
Lulkoek, dat bezuinigen! 
Toen keek ik eens in m'n boekenkast.
Connie Palmen wacht al jaren om 'Geheel de mijne' te worden..
Nooit iets van haar gelezen en weet niet eens hoe ik aan dat boek kom!
Ik ga haar in ieder geval 'proberen'.

9 opmerkingen:

 1. Haha, leuk stukje. maar wel triest inderdaad. Hier is de bieb gehalveerd qua grootte en ook qua boeken dus.Er is niks meer aan, het is te propperig, ik ga er niet meer zitten een tijdschrift door te bladeren. Ik ga ook nog in Assen, die is vernieuwd en nog groot, moet nog even wennen. Een kluis, dat wil je niet, een bieb moet levendig zijn :( je kunt een eigen minibieb beginnen, schijnt erg in te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor minibiebje heb ik helaas het reeds bezuinigde geld niet meer, hihi. Heb inmiddels wel besloten toch maar lid te worden, want hoeveel boeken kun je kopen voor 45 euro per jaar!!! En niet meer lezen voelt toch wel een beetje als een gat in mijn leven. Raar dat mijn leesbehoefte ineens verdween eigenlijk..

   Verwijderen
 2. Hihihi ja, op zich heb ik daarin geen last van de technische vooruitgang. Hier hebben we nog n bieb maar je hoeft daar ook met niemand contact te maken, heb ik helemaal geen probleem mee. Was toch altijd heel formeel. Dus nu gewoon met pasje op zoek naar boek, scannen en weer naar huis. Maar ja, wat jij aangeeft gaat wel heel ver. Tussendoor sla ik dan n boek open om ervan te 'proeven' de sfeer, de uitdrukkingswijze vooral bij spirituele boeken. Dat kan niet op t internet. Ben zelf trouwens ook al lang niet meer geweest, kan niks meer vinden wat iets toevoegt wat resoneert. Heb alles van Krishnamurti en Osho en Almaas gehad en voor de rest is t heel veel new age spiritualiteit. Heb zelf sinds lang weer paar spirituele boeken gekocht van boekenbon. Oa levensverhaal autobio van Jung. Heb t al tijd geleden gelezen, wat n boeiend verhaal. En alles wat door psychiaters als waan beschouwd wordt, geesten, reincarnatie, hij heeft n BDE gehad en hij verteld over dat ie als t ware twee personen was, ook iemand van paar honderd jaar daarvoor. Dus voor hem geen waan. En nog veel meer, maar daar ben ik nog lang niet, ben nu bij zijn jongelingentijd. :)))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je dat even met me deelt Kagib, ik merk dat reacties mij vaak kunnen inspireren tot.. ;-)

   Verwijderen
 3. He, hier kijken meer lezers op merk ik. Op Spijkerbed blijkbaar niet. Grappig is dat. Zoals ik op Spijkerbed schreef ik ben een fan van de bieb, al vanaf mijn 6-e jaar. Ik hou van de sfeer, ik hou van boeken, heerlijk. Ook wanneer ik zie dat er kinderen zijn die lezen. Onze spiksplinternieuwe bied heeft een leuke afdeling voor hen, met o.a. een soort hut waarin ze kunnen klimmen en op kussens kunnen zitten. Heel knus. Maar ook een glijbaan van de ene afdeling naar de andere. Reuze leuk voor kinderen, gillend eraf. Maar o, die arme bibliothecaris die er naast staat. In de oude bibliotheek zat hij op een afgelegen plaatsje achter een bureau en zag hij af en toe een klant. Nu staat hij naast de glijbaan en moet aanspreekbaar zijn voor de klanten. Naast hem de afdeling "Liefde en leven"", waardoor allerlei oudere dames hem aanschieten. Ik vind het grappig om te observeren, maar ik heb ook medelijden met hem.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Geri, hier wordt inderdaad wat anders gereageerd dan op mijn Spijkerbed...Erg leuk als mensen wat persoonlijker reageren.
   Zoals jij en de anderen hier. Dank!!!!

   Verwijderen
  2. Wil hier toch wel even reageren Kleurrijk, wat n kleurrijk heerlijk grappig verslag wat je geeft, heb er van genoten, was er helemaal bij, bij die arme bibliothecaris, oh oh die vooruitgang ook hihihi. Geweldig. :))

   Verwijderen
 4. Zoals je inmiddels begrepen zult hebben, ben ook ik een lezer. Weliswaar enigszins maniakaal, d.w.z. of ik verslind boeken achterelkaar maar er kunnen ook rustig een paar weken overheen gaan dat ik er niet toe kom en door andere zaken in beslag word genomen. Over diverse gelezen boeken schrijf ik graag 't een en ander (op m'n blog) - zoals je weet.
  Mijn boekenkast puilt uit en ik moet noodgedwongen naar de bibliotheek waarvan er hier in Mokum (gelukkig) nog vele zijn. Mag hopen dat het zo blijft ondanks dit digitale tijdperk dat maar groeit en groeit... Wel vervelend dat je in jouw woonplaats niet echt lekker kunt scharrelen tussen de boeken.
  Mijn interesse ligt richting psychologie en filosofie en daar zijn goede boeken in te vinden. Hoewel een goed geschreven roman op z'n tijd natuurlijk niet te versmaden is.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Palmen vind ik prachtig. Deze ken ik niet. Ik las de vriendschap en Lucifer. En de rest mailde ik :-)

  BeantwoordenVerwijderen