Niets bijdragen, behalve hetgeen er staat.


( Verdere eventuele info over dit weblog, helemaal onderaan de startpagina. Tevens vind je er blogs die ik volg en indien je deze blog wilt volgen, de volglijst.) En nu maar hopen dat er bezoekers zijn die dit lezen...

vrijdag

Als 'de geest' zich verzet.


Eerst maar eens NIET uitleggen wat ik mij bij de geest voorstel?

Gemakshalve ga ik mijn geest even mijn 'denken' noemen, later in dit stukje zal ik trachten te omschrijven wat ik in dit kader dan als de geest ervaar.

Het lijkt erop dat de geest/het denken een eigen leven leidt, de een ervaart dat bewuster dan de ander.
We maken ons vaak wijs dat wijzelf als stoffelijk wezen het denken en de geest kunnen sturen...of we doen juist het andere uiterste; 'Ik kan er ook niks aan doen dat ik zo ben'!

Toch maar even een persoonlijke noot, uiteindelijk ben ik geen afstandelijk en theoretisch schrijver, dan wel een objectieve verslaggever.
De laatste tijd lijkt mijn denken de sombere dingen voorrang te geven.
Daar zijn medicijnen voor/tegen...
Uit ervaring weet ik dat de geest uiteindelijk ( in mijn geval) zich gaat verzetten tegen deze onnatuurlijke onderdrukking, het is dan ook niet gek dat anti-depressiva bij sommige mensen op den duur suïcidale gevoelens oproept. Aan der lijve ondervonden en te vaak om mij heen meegemaakt om dit als een persoonlijk toeval te beschouwen. Trouwens, het is inmiddels algemeen bekend dat remmers en onderdrukkers zo kunnen werken.
De geest verzet zich, de geest wil verwerken, de geest wil zich bevrijden van opgedane ballast.
De geest laat zich niet onderdrukken.

Overigens ben ik wederom in dit stukje niet op zoek naar oplossingen, dat zou in feite tegenstrijdig zijn.
Ik ben tot dit schrijven gekomen vanuit mijn eigen verleden m.b.t. een 'mens' die ik nu redelijk dichtbij dit proces zie doorlopen.
Hij/zij is blij met de nachtmedicatie...'dan hoef ik tenminste even niet te denken'....

Dan weer even terug naar het begrip 'de geest'.
Het is in feite een materie waar we niks van weten!
Of je het nou religieus, spiritueel of wetenschappelijk benaderd, er komt een punt waar ons 'denken', de geest niet kan bevatten!
De wetenschap pikt dit niet en religie en spiritualiteit verzinnen er mooie of minder mooie beelden bij om met deze 'onwetendheid' te kunnen leven. te kunnen omgaan.

Hoe moeilijk is het voor de mens om de geest gewoon te accepteren voor wat Het is!
De geest in een vakje willen plaatsen, de geest beteugelen, willen sturen en tot de geest in de fles willen maken..
...en dan...'Als de geest zich verzet"....

6 opmerkingen:

 1. Dit is sterk: noem het een coïncidentie.
  Morgen is het 3e zondag van de maand dus gedichtenmiddag in Eijlders. Ik draag dan wel es wat voor aldaar. Dit keer is het thema: duisternis - licht. (een kolfje naar mijn hand;-])
  Mijn gedicht vandaag gemaakt -met mijn versie over duisternis/licht- en klaar om morgen ten gehore te brengen.
  Morgenavond geplaatst op mijn blog... (volgens de planning)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gisteravond een prachtige film gezien over een gesprek van Krishnamurtig met twee wetenschappers. Heel intensieve onderzoeken naar het denken en bewustzijn (geest?)
  Ik heb genoten
  K. laatste essentiële vraag was: Kan het bewustzijn zich van zichzelf bewust zijn? Hij zei:: '' Doe het, doe het NU!!'' en toen was het stil.

  Volgens mij verzet de geest (bewustzijn) zich niet maar het denken dat altijd iets te doen wil hebben en ons in een kringetje laat ronddraaien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op dit moment ben ik juist in dat denken vastgeraakt. Een fikse depressie die niet meer te onderdrukken viel.
   Voor zover je kan spreken van subjectief en objectief, ervaar ik depressie als een gevangenis van een tè subjectief bewustzijn.
   Elly, dit is in feite niet echt een reactie op jouw reactie. Het is gewoon een poging tot....bewust zijn. Alle spiritualiteit ten spijt, ik kan er even niet meer bij. Het enige wat mij nu te doen staat is de vicieuze cirkel van depressie trachten te door breken, daarna weer verder en weer een ervaring rijker.

   Verwijderen
  2. Ja Walter. Klopt. Onderdrukken maakt het ook erger. Maar als je je bewust kunt worden van je bewustzijn, valt dat lastige denken stil. We hoeven er niets mee te doen. Het gaat enkel om (nogmaals) bewust worden van het bewustzijn.
   Kijk maar. Ik kan niet meer vertellen dan mijn eigen ervaring. De depressie gaat niet onmiddellijk weg, maar er gebeurd dantoch iets anders.
   En verder als je er niets mee kunt, gewoon ontspanning afleiding en leuke dingen doen hoor!

   Verwijderen
  3. Er komt zowaar een glimlach om mijn lippen vanwege je laatste zin...Werkelijk!
   ' gewoon ontspanning afleiding en leuke dingen doen'...
   Wie weet helpt juist dat zinnetje mij wel weer een stukje lichtheid!
   Depressie is bij mij juist de verlamming van dat niet meer kunnen doen.
   Toch maak je me wakker, dikke kus!

   Verwijderen