Niets bijdragen, behalve hetgeen er staat.


( Verdere eventuele info over dit weblog, helemaal onderaan de startpagina. Tevens vind je er blogs die ik volg en indien je deze blog wilt volgen, de volglijst.) En nu maar hopen dat er bezoekers zijn die dit lezen...
Een blog dat gaat over de invoelbare spiritualiteit en hoe men vanuit het holisme de dingen tegemoet kan treden.

maandag

Dat wat we vast houden.Je hebt het niet altijd door van jezelf, omdat het vele gezichten heeft.
Het vasthouden van; gevoelens, ideeën, irritaties, boosheid, ja zelfs van *vrolijkheid en geluk!( zie voetnoot)
En bij dat laatste veroorzaak je vanzelf, zonder het te beseffen  verdriet en ongeluk...
Genieten...doe je of je doet het niet, je kunt het je niet voornemen.
Loslaten..hoe een makkelijk begrip!
Maar hoe laat je los dan?
Door inzicht en begrip?
Ja, natuurlijk, zo werkt dat wel.
Inzicht dat boosheid vooral jezelf schaadt, net als wraakgevoelens of bitterheid.
Spreekwoordelijk gezien heb ik dat boekje van 'Loslaten' van A tot Z gelezen en doorleefd, geoefend en beoefend en toch..
Toch elke dag weer kom ik het tegen.
Vasthouden....om vervolgens los te laten.
Maar hoe kun je ruimte maken om makkelijker los te laten?
Zelf zorg ik altijd een alternatief te hebben voor het geval iets plotseling niet doorgaat. Het heeft voor mij opgeleverd dat ik daardoor zelden teleurgesteld ben of zelfs geïrriteerd. 
En boos zijn op iemand...ik blijf mij dan niet meer concentreren op wat die ander mij (gevoelsmatig) heeft aangedaan. Als ik kan en durf te kijken naar waar die boosheid werkelijk zit...Daarna kan ik loslaten, eigenlijk hoef ik niet meer te doen dan naar binnen kijken.
Oefenen in loslaten, ja het geeft toch meer ruimte op den duur.

* Bij vrolijkheid en geluk gaat het hier over de geforceerde versies, vinden dat je gelukkig en vrolijk moet zijn en ook vindt dat anderen dat moeten zijn, al doe je of ze het maar voor de 'goede vrede'.

4 opmerkingen:

 1. En zo worstelen we verder.........................
  Weer een goed stukje.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het heeft er veel mee te maken of je goed in je vel steekt, en dat heeft weer veel te maken met een gevoel van je gesteund voelen. of je 'er bij hoort' of niet, je gewaardeert voelt. Je geraakt snel in een vicieuze cirkel als alles tegenzit en dat heb je niet altijd zelf in de hand, al willen sommigen ons laten geloven dat alles onze eigen schuld is. Kolder, soms heb je gewoon domme pech.
  Als alles goed gaat in je leven dan is het een eitje om los te laten(mocht er eens wat tegen zitten)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tja, we hebben niet alles zelf in de hand, eigenlijk zelfs vrij weinig. Waar het om gaat is te kunnen leven met waar je terecht bent gekomen. Overigens blijf ik nastreven om vanuit 'elk vel' te blijven schrijven en ook in real life daarin te zijn die ik op dat moment ben.
  Hihi, ook al neem ik mij wel eens anders voor. Niks laten zien is niet zo confronterend.. Ik stort liever in om wie ik ben dan om wie ik niet ben!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja dat lijkt me goed. Vaak/soms willen we ons leven mooier voordoen dan het is en het is natuurlijk ook zo dat je altijd een keuze maakt welk deel van je leven/dag/gedachten je deelt op je blog :)

  BeantwoordenVerwijderen