Niets bijdragen, behalve hetgeen er staat.


( Verdere eventuele info over dit weblog, helemaal onderaan de startpagina. Tevens vind je er blogs die ik volg en indien je deze blog wilt volgen, de volglijst.) En nu maar hopen dat er bezoekers zijn die dit lezen...
Een blog dat gaat over de invoelbare spiritualiteit en hoe men vanuit het holisme de dingen tegemoet kan treden.

zondag

Niemand zijn.

Het lijkt een abstract begrip; Niemand zijn.
Laat ik eerst maar eens kijken naar wie of wat ik vind dat ik zou moeten zijn.
En voor wie?
Als ik mijn persoonlijke moetens eens goed bekijk blijven er al snel weinig over.
Het meeste van wat ik werkelijk moet doe ik al min of meer vanzelf om te overleven, als ik daar geen aandacht aan zou besteden gaat mijn lichaam protesteren. Noem het maar het basale moeten.
Een stap verder is kijken naar wat ik vind dat mijn verplichtingen zijn naar de ander, naar de maatschappij.
En als ik dat nou even laat rusten en gewoon eerst eens kijk naar wie ik meen te moeten zijn voor mijzelf?
Eigenlijk best een pijnlijke confrontatie als ik daar heel eerlijk naar kijk...
Gisteren, na mijn eerste poging om te schrijven over Niemand zijn ben ik weer even mijn bed in gedoken.
De gedachte aan niemand zijn voelde erg bevrijdend, er waren geen zorgen in mijn hoofd, alleen rust.
Letterlijk even 'niemand' om mij druk om te maken. Totdat...
Er klonk en korte scherpe 'miauw' naast mijn bed. De miauw die ik maar al te goed ken!
Ze deed een beroep op mijn verantwoordelijkheid als verzorger en dat terwijl ik op dat moment even niemand was, verdorie!
Ik besloot haar op bed te roepen, ja zelfs te gebieden en als niemand zijnde lukte mij dat wonderbaarlijk goed, want wat ze normaal nooit doet, deed ze nu bijna onmiddellijk. Ze sprong op bed.
Er was een probleem, ze pikte mijn niemand zijn niet en beet na een tijdje venijnig in mijn hand.
Oké, het blijkt dat niemand zijn oefening vereist.
Wat er wel gebeurde was dat ik mij bewust werd van de rol die ik mij toegeëigende, namelijk de manier waarop ik vond dat ik voor haar moest zorgen. Het lijkt wat ver gezocht, maar zelfs in dit simpele voorbeeld werd ik mij bewust hoe ik mijn 'iemand' zijn invulde.
Ik besloot weer om terug te keren naar de niemand, de niemand die ik werkelijk ben. De niemand die geen rol hoeft te spelen, maar enkel hoeft te 'zijn'.
En vanuit die houding stapte ik mijn bed uit en begon de dag.
Ik begon de dag met het verzorgen van mijn huisdier.


13 opmerkingen:

 1. Hihihi ja lieve Walter, voor mij betekent het niemand zijn niet dat je geen verantwoordelijkheden meer hebt. Voor mij is een niemand die geen waarde meer ontleent aan wie hij of zij is. Een niemand kan niet meer groot en klein gemaakt worden, kan totaal onzichtbaar zijn en helemaal in de picture staan. Een niemand kent zichzelf, Weet wie hij is en daarom is hij of zij Vrij van de buitenwereld. Een niemand kan juist iedereen zijn, wat maar nodig is, wat t moment maar vraagt, dat bepaal jij dan niet meer. En ja een niemand zorgt heel goed voor/haar kat of ander huisdier hoef je geen beet in je hand voor te krijgen hihihi lieve warme groet Kagib

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad nog steeds volop verantwoordelijkheden, genomen een aangegaan vanuit een zo zuiver mogelijk aanwezig zijn.
   En Poppie pikt het nou eenmaal niet als mijn ego vervuld raakt van het Niemand zijn! Er moet toch iemand haar bakjes vullen en de kattenbak verschonen! :-)))

   Verwijderen
 2. Ja, het mooie is dat die ware Niemand, dus dat jij niet iemand meer bent, maar die Niemand die is een met alles en iedereen, ook met poppie die is afgestemd op alles en iedereen. Dat is juist t probleem van de mens die is daar tussenin gaan staan, denkt dat ie iemand is wil iemand zijn, voelt zich niemand op een andere manier. Dat is allemaal ego, ikje maar de Niemand die is alles, het Niets en het Alles. die paradoxen komen dan. :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat je er dieper op ingaat, Kagib. Ik kan je goed volgen.

   Verwijderen
  2. Ik snap het niet Walter. Het zit hem misschien ook in het determineren van woorden waar ik niets mee kan.
   In het woordenboek staat:
   Niemand - geen mens

   Als je GEEN mens bent kun je toch ook niet BEWUST handelen?Functioneer je dan als plant of dier, slechts reageren op impulsen? Zoals het vragen van jouw kat door zijn honger impuls en een automatische reactie daarop?
   Handelen doen we toch altijd vanuit ons mens zijn? Ook NIET handelen is handelen want we hebben toch altijd de keus tot op zeker hoogte? En alles wat je zegt over NIEMAND, komt toch voort uit dat wat je BEWUST als IEMAND bent?

   Begrijp je dat ik er een andere invalshoek op na houd. Waarmee ik niets af wil doen van jouw invalshoek (als beoefening) hoor. Want ik ben het er helemaal mee eens dat ons egootje een (te) grote rol speelt in alles. Maar of ik dat egootje oplos door me als bewust iemand voor te nemen geen mens of niemand te zijn en dan regelmatig van iemand naar niemand over te springen en terug? Het zijn allemaal vragen hoor Misschien voor, de een wel, de ander heeft daarvoor iets anders nodig.
   Het gaat niet om JA of NEE of het eens worden met elkaar hoor, maar ik denk er gewoon nog eens bewust als mens over na. :-)

   Als mens heb ik de mogelijkheid om bewust mijn ego overal in te leren (her)kennen (zonder het te veroordelen) en als ik het ken dan veranderd er al iets. als ik het niet ken blijft het onbewust waar het is. Dat werkt voor mij toch makkelijker. En tussendoor zoek ik de stilte om aandachtig op te merken.

   Ook in het vorige logje ging het niet om verdedigen of aanvallen of wat dan ook. Het maakte een begin van waar ik hier verder over nadacht.

   Oja en als het mag ook nog een kleine opmerking. Het is misschien een detail, Niemand is alles zegt Kagib We klampen ons vast aan het feit dat we IEMAND willen zijn. en ik begrijp wat hij bedoelt. Duidelijker vind ik dat als je zegt dat je NIET IEMAND meer hoeft te zijn je al je identificaties hebt los gelaten Perfect/ Goed voor het afknabbelen van het ego. Maar voor mij ben je dan nog niet NIEMAND dus geen mens meer. Niet iemand is essentieel iets anders. Wat ben ik toch een muggenzifter hè. Voor mij persoonlijk zijn zulke details noodzakelijk om tot een goed begrip te komen. Vreselijk mens hè.
   Royeer me maar hihihi. Zonder gekheid, laat het me echt weten als je vind dat ik te ver ga. Dan stop ik er echt mee.

   Verwijderen
  3. Natuurlijk vind ik NIET dat je te ver gaat, het is alleen maar mooi als mensen uitgebreid reageren. Het al dan niet te ver gaan kun je alleen voor jezelf bepalen. En dan bepaal ik wel of ik mij gekwetst, beledigd of niet begrepen door je voel! Haha, en van een woordenboek trek ik mij niet al te veel aan. Tenzij het om de spelling gaat.
   Zoals Kagib het omschrijft vind ik het wel mooi, als Niemand zijnde ben je dus eigenlijk alles en iedereen.
   Ik pruttel nog even voorzichtig na...Woordenboek of niet, met Niemand zijn bedoel ik niet niets zijn...
   Je hebt het toch niet echt in het woordenboek opgezocht hoop ik...Dat doet mij een beetje denken aan mijn ex schoonfamilie die de bijbel pakte om uit te leggen wat ze bedoelde en dat DAT dus de waarheid was!

   Ben ik nu nog welkom op jouw blogs... Hihihi.

   Verwijderen
  4. Altijd Walter. Ja ik heb nou eenmaal een tik en vind het heerlijk te discuseren en er op wat voor manier dan ook verder op in te gaan., Hopelijk altijd respectvol naar anderen.

   Verwijderen
  5. Het komt mij goed uit Elly, ooit heb ik moeten leren (omdat ik mij soms veel te druk kon maken) om mij niet te laten verleiden tot een woordenstrijd. Zo leerde ik mijzelf stap voor stap te reageren vanuit wat er werkelijk belangrijk voor mij was. En inderdaad, altijd respectvol naar de anderen. Totdat ze gaan schelden, hihihi..of manipuleren, dan ben ik gewoon weg.
   Morgen weer een stukje over Niemand..reeds geschreven voor dit waardevol onderonsje. Ik ga er Niets aan veranderen. ;-)

   Verwijderen
  6. grappig en herkenbaar. Ik heb moeten leren me niet aangesproken en onderuitgehaald te voelen (ego) waardoor ik respectvol kan blijven (hopelijk). Daar leverde het bloggen een waardevolle bijdrage aan (voor mij).

   Verwijderen
  7. En wat jij zegt: Niet niets zijn. Dat is precies wat ik bedoel met mijn muggenzifterij. Zodat het hopelijk niet verkeerd uitgelegd wordt. Ik ben benieuwd naar het vervolg Walter.

   Verwijderen
  8. Precies zo voor mij, ik kan nog steeds veel leren via het bloggen en via de al dan niet reacties.. Maar ik begrijp heel goed wat je in je stukje van vandaag beschrijft, het al dan niet doorbloggen. Ik blog door, gewoon weer verfrissend op zoek naar een nieuwe waarde, een nieuwe les, een nieuwe test...vooral als de bezoekeraantalen..dalen!!!!! Egootje gaat dan even voor straf in de hoek, het apie in de hoek! Hihihi.

   Verwijderen
 3. Het feit dat je er bent (bestaat) wil zeggen dat je iemand bent.
  En men kan over dit onderwerp uren, dagen, jaren doorgaan..maar dat doe ik niet op een zondag (sarcasme)
  Het kan ook zijn dat ik er te lui voor ben :-)
  In ieder geval voor mij ben je iemand.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kijk buurvrouw, dat is wat ik gewoon wil horen; Voor mij ben je iemand! Hihi, sarcasme ga ik het niet noemen hoor, gewoon een beetje speelse plagerij op zondag..Dat is misschien wel het allerbelangrijkst, elkaar met humor en liefde tegemoet komen.

   Verwijderen