Niets bijdragen, behalve hetgeen er staat.


( Verdere eventuele info over dit weblog, helemaal onderaan de startpagina. Tevens vind je er blogs die ik volg en indien je deze blog wilt volgen, de volglijst.) En nu maar hopen dat er bezoekers zijn die dit lezen...

woensdag

Geïnspireerd door;

Gelezen op een ander blog. klik
Het raakte me.

In tegenstelling tot het raadsel, dat zich dolgraag laat oplossen, of het mysterie, dat altijd verleidelijk ligt te wachten op haar ontsluiering, heeft het geheim slechts één doel: dat het nooit wordt ontdekt.

De dichter P.C. Boutens  meende dat wanneer ooit Gods geheim in zijn sublieme simpelheid zal worden geraden, het de dichter is die het verlossende woord mag spreken. Dat is natuurlijk mooi gezegd en we begrijpen daaruit dat het onzegbare verschijnt in het wit tussen de regels van het poème. Maar laten we nog eens nadenken over dat geheim van God. Houdt God een geheim voor ons verborgen? Is God een geheim?

Een geheim dat onverhoopt bekend wordt, daar komt narigheid van, in sommige gevallen kan dat zelfs desastreus zijn, het moest immers niet voor niets geheim blijven.

In de esoterie draait veel om het geheim. Blavatsky, vrijmetselaars, rozenkruisers, en dergelijke, wekken graag de nieuwsgierigheid door te spreken over een geheim. Ook het sjamanisme kent die traditie. In veel gevallen is zelfs een initiatie nodig om toe te kunnen treden tot een geheim genootschap dat zich vervolgens ten doel stelt het wereldraadsel op te lossen.

Geheimen hebben echter zoals gezegd nooit de intentie om zich bekend te maken. Ik geloof daarom niet in geheimen. Het leven is geen spelletje. God houdt niets geheim en Hij is al helemaal geen geheim.

Het Godsgeheim bestaat niet. God is een Open Boek voor ons, vol dichterlijk wit.

6 opmerkingen:

 1. Stof tot nadenken.....
  Ik struikel altijd al bij het geheim, ik hou niet van geheimen en geheimzinnigheid, zelden is dat positief, want waarom moet iets geheim zijn of blijven en mag het niet in het openbaar ......??!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. al die " geheimen" komen op hetzelfde neer

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja dat heb ik vaker gelezen. Ik heb er niet zoveel mee om eerlijk te zijn. Mensen verzinnen maar wat, bedenken maar wat. Ga even lezen op de andere blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jezus vertelde in parabelen. Of er wordt geprobeerd dingen via symboliek iets duidelijk te maken van dat wat geheim is want er zijn geen woorden voor. Het is niet geheim omdat het een geheim IS maar het is een geheim omdat het voor de meesten niet te bevatten is. Het is iets dat langzamerhand alleen binnen in de persoon zelf duidelijk kan worden en nooit rechtstreeks gedeeld kan worden via andere mensen omdat er geen woorden voor zijn. Alleen maar benaderingen en pogingen iets duidelijk te maken..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi geformuleerd Elly, ik kan me er helemaal in vinden. De momenten dat ik mij in dat 'geheim' bevind kan ik er werkelijk niets over vertellen...

   Verwijderen