Niets bijdragen, behalve hetgeen er staat.


( Verdere eventuele info over dit weblog, helemaal onderaan de startpagina. Tevens vind je er blogs die ik volg en indien je deze blog wilt volgen, de volglijst.) En nu maar hopen dat er bezoekers zijn die dit lezen...
Een blog dat gaat over de invoelbare spiritualiteit en hoe men vanuit het holisme de dingen tegemoet kan treden.Verder is dit blog gericht op een boeddhistische levenshouding.





zaterdag

God en robot. 2.



Lukte het mij, lukt het ons iets te doorgronden via het gevoel, gebaseerd op 'ervaren'?
Voel ik een ziel in mij, ervaar ik iets groters in mij dan  het functionele van mijn lichaam?
Ben ik in feite een mechanisch wezen?
Hoe voelt dat nu, zonder mij verder te verdiepen in alles wat mogelijk gaat zijn om een 'wezen', een denkend en handelend wezen te creëren?
Het valt niet mee om jezelf los te koppelen van opgedane kennis. De twee meest intense boeken die ik ooit over de ziel gelezen heb, waren De ziel vanwaar, waarheen? Van Inayat Kahn. en het boek van Thomas Moore, Zorg voor de ziel.
In dit geval gelukkig nog steeds in mijn boekenkast aanwezig, maar met herlezen wacht ik nog even...
Eerst maar weer eens het eigen gevoel onderzoeken, aangaande dit onderwerp.
Ben ik, zijn wij nog wel instaat om onafhankelijk te denken, te voelen te ervaren, of laten we ons onbewust leiden door kennis die door anderen vergaard is?
Toch denk ik hierbij ook even aan de theorie betreffende het morfogenetische veld. Een voor iedereen toegankelijke en in feite een onpartijdige 'leraar'.

Terug naar de robot, om daarna verder te gaan over de 'bezielde mens' en het 'Godsbewustzijn, bewustzijn alleen kan ook. Misschien iets minder beladen.
Kan ik naar mijzelf kijken alsof ik een soort robot ben?
Kan ik ervaren dat alles aan en in mij werkt vanwege een wetenschappelijke logica?
Denk je dat eens werkelijk in, je bent die je bent vanwege die logica.



Wat ik mij nu reeds bedenk, zou een robot kunnen bedenken wat ik hier nu terplekke bedenk?
Kunnen wetenschappelijk aan elkaar gekoppelde cellen deze willekeur uitvoeren en dan toch nog contact voelen?
Over voelen gesproken...
Voelen was/ is taboe in de wetenschap...
En dan zomaar ineens, zonder enige roboticale logica...
Ervaar jij een ziel?

natuurlijk; wordt vervolgd.

3 opmerkingen:

  1. Tja dat is ook wel eens wat ik mezelf afvraag. Alles wat ik lees is dat waar? Allemaal verschillende visies, ik ben niet alles wetend gelukkig en pik meestal dat wat bij mij goed voelt. Helaas krijg ik geen opbouwende reacties in mijn blog die mij vertellen of een artikel waar is of niet waar. Als jij iets leest hoe weet jij of iets waar is of niet waar? Ga je ook op je gevoel af?

    Bij mij zelf voelt het goed daarom plaats ik het, maar is het de waarheid?

    Thomas Moore, Zorg voor de ziel ja die heb ik ook in de boekenkast, mooi boek.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Interessante maar wel heel lastige stof om over na te denken schotel je ons hier voor Walter. Ik wachtte maar even met reageren tot ik er iets meer van hoopte te begrijpen en toch is het zoals altijd natuurlijk mijn eigen interpretatie.
    Voor mij spelen beide opties een even grote rol en het een kan niet zonder het ander. Als er geen hersens zijn als drager van het bewustzijn kan het besustzijn zich niet uitdrukken.
    Zo is het voor mij ook met lichaam en ziel, wat ik liever bezieling noem. Een ziel of bezieling kan zich zonder lichaam niet uitdrukken en het is ons gegeven met aandacht in onszelf te kijken om er achter te komen hoe we ermee kunnen werken. Dat vertel je ons hier op een heel mooie manier geloof ik. Je probeert het ons te laten proeven en de weg open te maken naar een dieper inzicht.
    Of interpreteer ik je verkeerd?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben op dit vlak niet zo welbespraakt als jij maar ik zal mijn best doen.
    Een zeer moeilijk onderwerp vind ik..ervaar ik een ziel in mij? mede dankzij onze hersens is het volgens mij moeilijk om dat te bepalen. En kan het ene zonder het andere? geen idee, ga ik dat ooit weten? geen idee.
    Afhankelijk van de intelligentie die we mee gekregen hebben gaan we kunnen meer of minder ervaren om iets te doorgronden.
    Dus kan het ene zonder het andere, ik denk het niet toch niet in dit leven.

    BeantwoordenVerwijderen

walterkas811@gmail.com