Niets bijdragen, behalve hetgeen er staat.


( Verdere eventuele info over dit weblog, helemaal onderaan de startpagina. Tevens vind je er blogs die ik volg en indien je deze blog wilt volgen, de volglijst.) En nu maar hopen dat er bezoekers zijn die dit lezen...
Een blog dat gaat over de invoelbare spiritualiteit en hoe men vanuit het holisme de dingen tegemoet kan treden.

dinsdag

God en robot.Waar het over zou gaan ben ik inmiddels even kwijt, de titel bleef hangen.
En niet zomaar, vandaar dat ik, terug in het niets ga schrijven over dat iets dat 'God en robot' gaat verwoorden.
God, oftewel de bezieling, robot, oftewel dat wat beweegt.
Ik raakte geïnspireerd door een documentaire reeks (Futurescape (klik)) die ons laat zien wat er technisch gezien reeds allemaal mogelijk is en wat ons met vrij grote zekerheid en binnen afzienbare tijd kan staan te wachten.
De wetenschap is aan het ontleden, in aanvang ontkoppelt het lichaam en ziel om er dan stapsgewijs achter te willen komen of dat inderdaad mogelijk is. Dat wat 'levende' materie is wordt tot op het laatst zichtbare deeltje blootgelegd en ontleed. Zelfs verder nog dan dat!
In deze documentaire zie je onder andere hoe dat stamcellen van het hart van een rat, een op een kwal lijkende siliconenvorm doen bewegen als het kloppen van een hart. Het 'ding' moet nog wel eerst tot bewegen gebracht worden via een soort stroomstootje.
Ik keek ernaar en dacht, 'dat bewegende wezen' heeft een zielloze uitstraling.
De robot los van God. Dan gebruik ik de term 'God' even voor het begrip; De mysterie van leven, aanvaardbaar gemaakt door het in een kader te plaatsen. Over God valt niks te discussiëren,
God is. 
En dat God is, onaantastbaar in  het Al, dat zijn we aan het ont-dekken door het eerst helemaal af te breken.
Het doet mij aan mijn oudste broer denken die, toen wij kinderen waren en bijvoorbeeld een raceauto kregen met 'afstandsbediening', hij die gelijk begon te slopen om te zien hoe die werkte!
Dat er daarna niets meer te spelen was...blijkbaar ontging dat hem.

In dit schrijven hoop ik de ziel en God samen 'vorm' te kunnen gaan geven, zonder ze totaal eerst uit elkaar te slopen. Dat laat ik aan de wetenschap over.
Wordt vervolgd

En natuurlijk is iedereen, ook weer in dit onderwerp van harte welkom mee te schrijven!
Graag zelfs.


9 opmerkingen:

  1. Eerlijk gezegd vind ik dit alles wel wat angstaanjagend..waar gaat dit naartoe? willen we dit wel?
    Zoals die mensen die op Mars willen gaan leven.."de mens" helpt ook dingen om zeep maar dat zien ze meestal niet.
    Ze doen onze Aarde al naar de kloten, gaan ze dit nu ook met Mars doen?
    Maar ik ben aan het afdwalen..
    De wetenschap (pers) doet ook goede dingen natuurlijk maar er zouden beperkingen op moeten zijn.
    Net zoals ze bijna "de pil" of "die pil" hebben om een mens langer te laten leven, gezonder te maken en weet ik veel wat.
    Wat doet men met de geest dan als het lichaam jong (jonger) blijft?
    Dit is een inmens onderwerp waar inmens over kan gepraat worden en er gaan altijd voor en tegenstanders zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad buuf, voor en tegenstanders. En daar hoop ik mij niet in te verliezen als ik verder ga met dit onderwerp.
      Voor mij is het allerbelangrijkste, hoe ervaren we dit binnen onszelf? En dat is niet altijd makkelijk te 'voelen' zonder dat we ons ergens tegen gaan afzetten. Neemt niet weg dat ik het toch ga proberen.

      Verwijderen
  2. Ik vind het een buiten-gewoon interessante ontwikkeling. Wat zou ik toch graag met tussenfasen van vijf decennia in de toekomst willen kijken, tot en met het jaar 9014. Al is het maar een uurtje per vijftig jaar.

    'Toevallig' dat ik net een boek aan het lezen ben van Michel Houellebecq (schrijver van 'elementaire deeltjes')
    Dit boek heet: Mogelijkheid van een eiland. Het verhaalt in romanvorm een dergelijke toekomst.
    Quote van de achterflap: 'vele eeuwen later, lang nadat de mensheid is vervangen door een nieuwe intelligente soort, formuleert Daniels kunstmatige nazaat Daniel25 de vraag heel pregnant...'

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je maakt me nieuwsgierig, ik hoop dat het reeds in de bib te verkrijgen is...

      Verwijderen
  3. Ja Walter, ik vind t zeker een heel urgent onderwerp om te bekijken, te doorvoelen. Heb nu ook even gekeken. Lang geleden alweer, misschien herinner je je die uitzendingen ook wel van de VPRO, beter dag God. Dit was toen een totale schok voor mij, is nu alweer bijna 25 jaar geleden. Maar hoe de wetenschap kijkt naar de mens, zozeer de buitenkant, niet kijken naar innerlijke beleving. Die glijdende schaal ook he, als er niet dat Bewustzijn is, dat Goddelijke Bewustzijn om maar zo te zeggen. Wat is menswaardig, waar draait het mens zijn om? Ik maak wel s vaker de vergelijking tussen als niet openheid komt voor dat Goddelijke dan worden we niet androgyn of de potentie en intentie daartoe maar androïde half mens half robot. De wetenschappelijke, technische ontwikkeling gaat zo razendsnel maar de Bewustzijnsontwikkeling die staat nog in de kinderschoenen, is nog amper geboren, dus daarin is totaal geen balans. En zolang de mens niet echt die innerlijke Verbinding maakt, met het Bewustzijn is een mens heel makkelijk manipuleerbaar en zo stapje voor stapje verleid door mooie verhaaltjes meegenomen worden in, naar.... Dat is voor ieder om in zichzelf te bekijken.

    lieve warme groet Kagib

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Karel, voor je uitgebreide reactie. Hoe onhandig ik mij ook voel in het schrijven over dit onderwerp, ik zal er zeker mee doorgaan. Onhandig i

      Verwijderen
    2. Onhandig is misschien het verkeerde woord en is het juist goed om puur uit het gevoel te schrijven over dit onderwerp.

      Verwijderen
  4. Van niets kwam iets...
    van de aap de mens...
    en na de mens is er de robot.......
    omdat wij ze creëerde, zijn wij nu god ?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Waar gaat het heen Walter? Waarom moet alles verklaard worden? Zeer interessant artikel wat je geschreven hebt. Bedankt ik hou van dit soort onderwerpen.

    BeantwoordenVerwijderen