Niets bijdragen, behalve hetgeen er staat.


( Verdere eventuele info over dit weblog, helemaal onderaan de startpagina. Tevens vind je er blogs die ik volg en indien je deze blog wilt volgen, de volglijst.) En nu maar hopen dat er bezoekers zijn die dit lezen...
Een blog dat gaat over de invoelbare spiritualiteit en hoe men vanuit het holisme de dingen tegemoet kan treden.Verder is dit blog gericht op een boeddhistische levenshouding.





woensdag

Ziekzijn in relatie met.

Citeren uit..maar dan wel met voor of nawoord, zeker in verband met het feit dat het om losse stukken gaat die niet altijd in verband gezien kunnen worden met het geheel van het boek.
Een te gecompliceerd boek om zo maar even samen te vatten, daarom even een korte toelichting nog.
Dit boek gaat in principe over een andere benadering van ziekte...

Het volgende stukje citaat toont een zienswijze hoe ziekte mogelijk gerelateerd is aan onze manier van denken en handelen;


Richtlijnen en fundamentele vragen.
De vier 'oorzaken' kunnen ons helpen om het ritueel dat dwingt tot het ontstaan van het symptoom te ontsluieren. Daartoe moet een in de persoon zelf vibrerend veld worden blootgelegd.
De 'oorzakelijke' vragen luiden dan:
1. Waar komt dit symptoom vandaan? Wat is de functionele basis ervan? Het antwoord voor bijvoorbeeld 'griep' zou kunnen luiden: een situatie van twee dagen geleden, toen de patiënt verkouden werd, respectievelijk het griepvirus opliep.
2. Op welke materiële basis verloopt het ziektebeeld en wat kan het desbetreffende orgaan ons vertellen?
Voorbeeld:de organen van de neus- en keelholte en de zintuigelijke organen. Het gaat hier om uitwisseling en communicatie met de buitenwereld.
3. Welk kader beslaat dit symptoom? Wat zijn de 'spelregels' ervan?
Voorbeeld: de patiënt wil zich niet meer 'openstellen', kan niet meer voor huidige situatie 'warm lopen', wil niets meer horen en zien. Hij sluit zich af voor contacten met de buitenwereld of gedraagt zich in die contacten alleen nog agressief. Hij hoest ( iets op voor anderen), niest, snuift en spuwt.
4. Waar is het symptoom op gericht? Waar wil het de patiënt heen leiden?
Voorbeeld van een antwoord: hij moet voor zichzelf toegeven dat hij 'er genoeg van heeft' en zijn agressie wil uiten.
Het 'normale' verkoudheidsverloop vertoont het ritueel dat zijn bestaansrecht afdwingt via afzonderlijke symptomen. De daad van zich afsluiten wordt geënsceneerd op het podium van het lichaam: de zintuigelijke organen en de adem- of communicatiewegen worden geblokkeerd, de opeengehoopte agressie wordt fysiek uitgeleefd...


Even tussendoor een persoonlijk beleven van deze weblogbeheerder;
Op mijn andere weblog 'Spijkerbed' was gedurende enige tijd te lezen hoe ik mijn huidproblemen onderging en wat dat met mij deed.
In het kader van deze geciteerde stukjes uit ; Ziekzijn: signalen van de ziel, kan ik, vooral achteraf, bepaalde verbanden tussen mijn huidprobleem en mijn leefsituatie duidelijk herkennen.
Mijn huid 'veranderde' en gaf a.h.w. te kennen; het komt mij te dicht op de huid, het irriteert me tot vlammens toe. ( heftige ontstekingen van de haarzakjes) Ik kan mij niet blootgeven, mijn irritatie 'is' niet geschikt voor andermans ogen. ( Kan/wil/durf niet)
Blijf op afstand, raak me niet aan. Ik wil niet meer 'naakt' meedoen aan de gekte van wat van mij verlangt wordt/lijkt.

Tot zover een toegevoegde verklaring aan het feit dat het om een vrij onschuldige bacterie ging die ik door een tijdelijk gebrek aan weerstand heb op kunnen lopen.
Het geheel is voor mij zeer invoelbaar en in feite kan ik mij,  er via de context van dit boek helemaal in vinden.
Echter.....!...echter het is een manier van kijken die zeker niet iedereen aanspreekt en misschien voor sommigen erg ver gezocht lijkt. Vooral als je midden in een ziekteproces zit, lijkt het al snel allemaal 'onzin'. Bij mij werkt dit beide een beetje om en om, tijdens mijn huidproblemen kon ik deze theorieën nog wel aanhangen, maar ze irriteerde me ook enigszins. Vaak dacht ik; maar wat schiet ik ermee op!

 Nu achteraf zie ik het zeker als een gekregen kans betreffende inzicht in mijn eigen gedrag.
Daarom ook even deze toelichting naar aanleiding van het boek.
Mijn citaten verbind ik graag met het leven van alledag.
Ook al is het niets anders dan mijn persoonlijk ervaren.


Ziekzijn: signalen van de ziel;  Rüdiger Dahlke

Wordt vervolgd.

1 opmerking:

walterkas811@gmail.com