Niets bijdragen, behalve hetgeen er staat.


( Verdere eventuele info over dit weblog, helemaal onderaan de startpagina. Tevens vind je er blogs die ik volg en indien je deze blog wilt volgen, de volglijst.) En nu maar hopen dat er bezoekers zijn die dit lezen...
Een blog dat gaat over de invoelbare spiritualiteit en hoe men vanuit het holisme de dingen tegemoet kan treden.Verder is dit blog gericht op een boeddhistische levenshouding.





zondag

Los van het ik. ( Vervolg?)




 Jezelf los maken van je 'ik', anders gezegd, jezelf losmaken van je vooropgestelde ideeën over de dingen.
Los van goed en kwaad om je heen kijken en naar jezelf, en handelen vanuit een plek waar goed of kwaad geen invloed hebben op dat handelen...
Het lijkt onmogelijk, maar er lijkt zoveel onmogelijk zolang je het niet probeert!
Stel..het lukt je, wat zou dat dan in kunnen houden?
Nu komt er iets wat tegenstrijdig lijkt, want als je los van dat ik zou kunnen handelen of Zijn, dan juist zou je vanzelf in het Goede terecht kunnen komen.
Nee, niet het goed of kwaad uit een Bijbel (Alhoewel zelfs dat te maken kan hebben met hoe vrij je naar religie en Godsdienst kan kijken)
Hoe benoem je het 'goede' zonder het te zien als zijnde de tegenpool van het 'kwade'?
Maar eerst nog even dit; Wat is nou eigenlijk los van het ik zijn?
Ben je dan ineens een leeg figuur waarbij zijn of haar verleden, zijn of haar levenslessen geen rol meer spelen?
Nee, beter van niet, want dat zou de waarde van je inbreng als persoon in het geheel van alle leven, teniet doen! Een dode cel in een levend lichaam.

Los raken van je 'ik' ( dat oordelende en veroordelende zelf, gevoed door de frustratie kanten van wat het leven ook kan geven) doe je niet door jezelf, je gevormde Zijn te ontkennen, maar juist door het gewoon lief te hebben en te zien als iets wat jou uniek maakt om van daaruit met liefde en begrip, om je heen en naar binnen te kunnen kijken.
Los van dat soort 'ik' kun je namelijk niets anders dan alleen maar liefhebben.




1 opmerking:

  1. Like :-)
    Hoe benoem je het 'goede' zonder het te zien als zijnde de tegenpool van het 'kwade'?
    Dat is een interessante.
    Ik leerde pas dat zo'n woord je onmiddelijk op het verkeerde been kan zetten. Evenals het woord 'juist handelen" etc.
    Alles bestaat uit onderlinge afhankelijkheid wat op het ene moment goed is is op het andere moment kwaad. In het besef van die onderlinge afhankelijkheid wordt alles helderder en duidelijk zonder het te benoemen. En dit alles binnen de context van wat jij hier schrijft. Anders zou je weer kunnen denken dat alles maar goed is en niets verkeerd, wat natuurlijk ook niet zo is.

    O wat erg weer hè ik kan het niet laten. Ik ga gauw ff wat anders doen.:-)

    BeantwoordenVerwijderen

walterkas811@gmail.com