Niets bijdragen, behalve hetgeen er staat.


( Verdere eventuele info over dit weblog, helemaal onderaan de startpagina. Tevens vind je er blogs die ik volg en indien je deze blog wilt volgen, de volglijst.) En nu maar hopen dat er bezoekers zijn die dit lezen...
Een blog dat gaat over de invoelbare spiritualiteit en hoe men vanuit het holisme de dingen tegemoet kan treden.

zaterdag

Dat wat we onszelf aan doen.


Kolen op eigen vuur gooien. The mind verhitten..

(Schilderschets voor op doek.)
Niets is wat het lijkt, laat ik daar maar eens mee beginnen.
We hebben allemaal onze momenten van onzekerheid, momenten van 'afvragen', waar ben ik eigenlijk mee bezig en waar doe ik het nog voor?
Als ik naar mezelf kijk, vooral door me te spiegelen aan anderen, zie ik heel vaak dat ik mijn eigen zorgen creëer, en zo niet creëer, dan wel hoe ik er mee omga.
Regelmatig neem ik mij voor me niet meer in de wereld te verdiepen, geen journaals bekijken, geen actualiteiten programma's, geen discussies over alles wat er mis is in de wereld...

Niet zozeer als vluchtgedrag, maar vooral vanuit een bewustzijn dat ik alleen mijn eigen leven te bestieren heb!
Doe het goed en 'verantwoord' met jezelf en je draagt op die manier al bij aan de wereld.
Je openstellen voor anderen waardoor je werkelijk elkaars beleven kan voelen, delen, begrijpen, daarin zit de kern van wat je 'elkaar helen' zou kunnen noemen.
Simpel gezegd, een goed gesprek kan wonderen doen.
Luisterend naar de betekenis van de woorden, vooral kijken en voelen naar wat er achter zit.
En kun je dat werkelijk toelaten, dan komen soms de tranen, tranen van  bevrijdde eenzaamheid omdat we ons even niet meer verstoppen.
Daarna kan liefde weer vrijelijk stromen. Samen lachen en plezier maken.
Even de maskers af...daarna weer even op, want zo naakt door het leven blijven gaan, daar zijn de meeste van ons niet tegen opgewassen.

Nadat ik bij die beste vriend, die beste vriendin heb kunnen 'zien' wat ze eigenlijk zelf veroorzaken, zichzelf aandoen als het gaat om problemen, ben ik gelijk weer in staat om op die manier naar mezelf te kijken. Werkelijk bijna alles wat mij aan zorgen dwars zit, doe ik mijzelf aan.
Het heeft allemaal te maken met mijn denken, maar ook met de maskers die ik soms meen op te moeten zetten om mijzelf te beschermen.

Je dat weer even bewust worden geeft lucht.
Al is het maar voor een tijdje, want het leven gaat ook dan gewoon door en de ene situatie is de andere niet.


ps Zelfs in mijn astma/bronchitis zie ik duidelijk verband met negativiteit. Als ik me te veel zorgen om iets maak, wordt mij 'de lucht' bijna ontnomen..

11 opmerkingen:

 1. Een mooi schrijven Walter. Ik ga grootdeels met je mee, ik denk niet dat je je alles..nou ja je zegt ook BIJNA alles.. jezelf aan doet maar je kunt wel anders proberen om te gaan met... vul maar in. Soms heb je even die medemens nodig ..en waar is die dan vraag ik me soms af.. Ik maak zelf niet makkelijk contact, ben wel een beetje een kluizenaar dus ja..doe ik ook zelf, maar zit ook in de aard.
  Journaals en actualiteiten kijk ik allang niet meer, waarom moet de hele wereld bij me binnenkomen? Is dat wat ver weg is belangrijker dan dat wat dichtbij is? je zou het bijna wel denken. Dichtbij is eng..maskers op idd en maar praten over die verre zaken, veel veiliger?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een mooie, oprechte en warme reactie in de nacht..dank je wel Margreet.

   Verwijderen
 2. 'Werkelijk bijna alles wat mij aan zorgen dwars zit, doe ik mijzelf aan.
  Het heeft allemaal te maken met mijn denken'. aldus je citaat.

  Heb je ergens in je blog meer over denken, het chaotische denken en leren om meer rust in je hoofd te creëren? Op het moment heb ik dat erg hard nodig.

  Fijn weekend Walter.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goede morgen Diana. Alles wat er op mijn Spijkerbedblog staat, zeker in de begin periode, heeft daar min of meer mee te maken. Dus specifieke artikeltjes benoemen kan ik niet zo snel. Verder weet ik, omdat ik jouw blog regelmatig lees, dat er in je eigen blog veel over te vinden is! Wat ik zelf vaak toepas is dat ik de dingen scheid...Daarentegen ontkomen we vaak niet aan periodes van chaos in ons denken. Confrontaties waar we doorheen moeten, eigen oplossingen uitzoeken.
   Er kan nog zoveel wijsheid over geschreven worden, maar toch uiteindelijk zullen we onze eigen-wijsheid daarin moeten vinden.
   Ik wens jou ook een zeer goed weekend Diana.

   Verwijderen
 3. Mooi fijn delen lieve Walter, heb je woorden met een open hart ontvangen.
  Fijn weekend voor jou liefs Kagib

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tweede poging van reageren... Tekst herhaal ik bij benadering. Mocht de eerste reactie toch zijn binnengekomen, plaats die dan maar bij goedkeuring :-). Curieus, maar het reageren op jouw Posts verloopt maar niet zonder slag of stoot.
  Welnu: Walter, jouw schrijven is met gevoel geland in mijn hart. Dank voor het delen! Fijn te mogen lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet werkelijk niet hoe dat komt Hedy...Zou het de afstand zijn tussen daar bij jou en Gouda? Dat het in de ether blijft hangen, hahaha. En dank voor deze reactie.

   Verwijderen
 5. Wat een oprecht stuk. Jezelf zo blootgeven in al je twijfels en daarmee een ander (mij) een spiegel voor houden. Graag gelezen en ik realiseer me weer eens hoe ik zelf in harmonie ben en hoe prettig dat is.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. "Werkelijk bijna alles wat mij aan zorgen dwars zit, doe ik mijzelf aan." Spijker op de kop.....hier kom ik de afgelopen weken, maanden steeds meer achter.
  Gezien de reacties hier..... En de wereld...is voor het meeste niet mijn wereld...... en mijn wereld ..........................

  BeantwoordenVerwijderen