Niets bijdragen, behalve hetgeen er staat.


( Verdere eventuele info over dit weblog, helemaal onderaan de startpagina. Tevens vind je er blogs die ik volg en indien je deze blog wilt volgen, de volglijst.) En nu maar hopen dat er bezoekers zijn die dit lezen...
Een blog dat gaat over de invoelbare spiritualiteit en hoe men vanuit het holisme de dingen tegemoet kan treden.

woensdag

Mensen zoals jij en ik.In vrede leven blijkt heel bijzonder als je naar het grote plaatje kijkt dat men wereld noemt.
De nadruk die de media vaak leggen op negativiteit veroorzaakt volgens mij een soort kettingreactie.
Mensen, zoals jij en ik, zijn die dan echt anders dan die wereld die men ons voorspiegelt?
Onder de laag van 'boze' mensen zit vaak veel kwetsbaarheid en verdriet, maar wie kan en durft die laag af te pellen als het gaat om grote wereldconflicten?
Is er één individu dat uit naam van, puur en alleen zichzelf, oorlog en strijd wil?
Nee, daar geloof ik niet in!
We worden opgehitst, meegetrokken en verblind.
En door wie dan?
Één van die ophitsers is het 'Wij' gevoel, groepsgevoel, veroorzaakt uit angst voor persoonlijke verantwoordelijkheid.Er is nog ongelooflijk veel persoonlijke bewustwording nodig, want hoe ontstijg je armoede en honger, hoe doe je aan 'bewustwording' met een lege maag? Hoe doe je aan bewustwording als er nog te veel kwaadheid en onvrede in je leeft?

In vrede leven is inderdaad en helaas nog steeds bijzonder en toch min of meer de beste groeibodem voor persoonlijke bewustwording die naadloos over zou kunnen gaan in een 'gezond' en niet onderscheidend groepsbewustzijn.

Er op wachten heeft geen zin, het zo nu en dan zelf ervaren in je eigen wereld, de wereld zoals jij hem graag zou zien, dat zet meer zoden aan de dijk dan er tegen of voor gaan vechten op grote schaal.
Maar dat is voor velen waarschijnlijk een zeer 'aanvechtbare' gedachte!
Vandaar, en zo komt de cirkel weer rond totdat hij ooit eens op grote schaal doorbroken zal worden.
11 opmerkingen:

 1. Mooi lieve Walter, stem er helemaal mee in.
  Ja, dat spreekwoord gaat nog steeds op, vrede begint in jezelf. Dat omvat zoveel.

  lieve warme groet Kagib

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooi logje weer Walter. Ja het is dat ons vaak de mogelijkheid ontbreekt veranderingen op grote schaal te bewerkstelligen. We moeten het doen met de mogelijkheden die in ons aanwezig zijn. Dat hoeven we ook niet te onderschatten. Het zijn er vaak meer dan we denken. Maar begin bij je zelf en je directe omgeving is voor de meesten de weg om te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. "WIJ" zijn die "jij en ik" mensen, .............maar uiteraard toch die anderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie symboliek in je schilderij.en knap die gezichtsuitstraling.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. nee hoor, dicht bij huis begin je!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je hebt hier in geen geval een stiltedag. Je geeft stof tot nadenken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat dacht je van bijvoorbeeld onze hangjongeren. Mensen zonder geweten, geen empathisch vermogen, geen verantwoordelijkheidsgevoel. Met een antisociale stoornis. Ze WILLEN gewoon niet deugen. Ze zijn legio (Amsterdam).
  Toevallig maakte ik vanmiddag nog een zeer confronterende overval mee!
  Als liefhebber van de vrede vind ik dit een trieste en zorgwekkende ontwikkeling in deze, toch al, gewelddadige wereld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die zijn er, bewustwording is voor hen een vies en lachwekkend woord. En wat dat betreft moet vooral datgene aangepakt worden wat de oorzaak ervan is. Ze zijn zo gemaakt...( dat is waar ik op hoop eigenlijk) Lange weg te gaan...In mijn eigen leven laat ik mij daardoor in ieder geval niet ontmoedigen. Jij toch ook niet Es.

   Verwijderen
  2. Absoluut niet, Walter, ingaande op jouw laatste zin. Ik maak van mijn (eigen) leefwereld het beste wat ervan te maken is, geniet van alle dag en de wél-willende mensen zoals jij en ik om me heen en distantieer me zo mogelijk van deze, laat ik het aardig zeggen, niet (kunnen) nadenkende medemens. Hoewel ik om deze reden geen televisie heb, simpelweg om het geweld in de wereld niet te hoeven aanschouwen, hoor en zie ik genoeg, kan m'n ogen er niet voor sluiten en ben me er bewust van.

   Verwijderen
 8. Mijn pc doet weer eens raar wat betreft afbeeldingen tonen, en ik kan je schilderij dus niet zien. Kom ik een ander keertje terug ;-)
  En voor de rest: wat je zaait, oogst je. Als mensen negatief blijven en kwaadwillend, wordt het nooit wat. Al weet ik ook wel dat het moeilijk is om aardig te doen tegen mensen die niet aardig zijn.
  En mensen vergeven nadat ze je pijn hebben gedaan, ook moeilijk. Maar het is de sleutel tot meer liefde in de wereld. Maar die sleutel moet nog wel gevonden worden door veel mensen...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Afbeelding nu wel weer te zien. Mooi, vooral de kleuren.

  BeantwoordenVerwijderen