Niets bijdragen, behalve hetgeen er staat.


( Verdere eventuele info over dit weblog, helemaal onderaan de startpagina. Tevens vind je er blogs die ik volg en indien je deze blog wilt volgen, de volglijst.) En nu maar hopen dat er bezoekers zijn die dit lezen...
Een blog dat gaat over de invoelbare spiritualiteit en hoe men vanuit het holisme de dingen tegemoet kan treden.

woensdag

Bodemloos ravijn.Zijn, zonder er verder over na te denken, althans...jezelf in ieder geval beperken door een bepaalde levensovertuiging vast te houden.
Gebaseerd op een God of op 'ik weet het niet'.
Eigenlijk zijn er eindeloos veel mogelijkheden om je denken, je Zijn, in te perken, veilig te stellen.
Van glimlachend alles over je heen laten gaan tot snel aangebrand raken als anderen je met je beperktheid confronteren.
Waar dit schrijven werkelijk toe zal leiden, dat merk ik/jij waarschijnlijk pas aan het eind als we mogelijk samen in dat bodemloze ravijn storten van het grenzeloos denken.
Hetgeen ik je eigenlijk niet aanraad...
Mijn beste vriend* ooit heeft juist door dit grenzeloze denken het leven vanuit gevoelens van oer eenzaamheid op een zeer pijnlijke manier verlaten.
Zelfs ben ik door dat grenzeloze denken diverse keren in een psychose geraakt.
Zonder Ik ben je namelijk verloren, ook al zijn er theorieën die dat Ik denken te kunnen analyseren en elimineren. Onmogelijk. Tenzij je er bewust voor kiest je verstand te verliezen.
Helaas kun je natuurlijk ook als 'onwetende' hierin terecht komen, het nadenken over Hetzelf heeft zeer gevaarlijke kantjes, het is als het spiegelen van een spiegel in een spiegel en dat wat je dan ziet is in feite dat bodemloze ravijn!
Eigenlijk jammer dat ik al zo snel bij de titel van dit schrijfsel kom, maar misschien is dat maar goed ook.
Onderzoek alles en behoud het goede, dus dat houdt in dat  het kwaad onderzoeken  erbij hoort.
Helaas tekent het kwaad zich minder goed af dan het goede en loop je het risico dat bodemloze ravijn in te storten.
Gelukkig bleken er voor mij, al vallende, steeds weer richels in dat ravijn, blijkbaar heeft een ieder zijn of haar persoonlijke ravijn! De klim omhoog kan natuurlijk pijnlijk vermoeiend zijn.
Dit soort onderwerpen aansnijden in real live, face to face (om het even oerhollands te houden) geeft veel mensen een ongemakkelijk gevoel, je raakt dan iets aan wat ze juist aan alle kanten trachten te vermijden door te vluchten in cliche's of interessante en belangrijke bezigheden, zoals inhoud aan hun leven geven...(glimlach)
En juist dat laatste, de glimlach, is steeds meer mijn persoonlijk houvast geworden om op gepaste afstand van dat ravijn te blijven.
Het is zelfs mijn Godsbeeld geworden...in geval van piekeren of extreem doordenken zie ik soms spontaan Hem voor me of lukt het mij om aan Hem te denken en zodoende op te roepen.
De glimlach.
Daar kunnen geen duizend geschriften en leringen tegen op.
Ofschoon het leerzaam kan zijn je erin te verdiepen, misschien zelfs wel noodzakelijk om uiteindelijk tot De glimlach te komen. Tot je nemen om vervolgens los te laten zodat er alleen die glimlach over blijft.


Kleine aanvulling;
Misschien is het juist die laatste glimlach van de tot inzicht gekomen 'boeddha' die mij aantrekt, net zoals de symboliek van het heilig hart beeld van Jezus.6 opmerkingen:

 1. Ja Walter, de glimlach heeft voor mij ook altijd heel diepe betekenis gehad. Ik 'lees' altijd gezichten en dan specifiek de mond daar is zoveel uit te lezen, wat er uit spreekt. Het is mijn intentie dat ook eens die eeuwige glimlach mag verschijnen, en nooit meer zal verdwijnen. Hihihi dat is waarom ik de spiegel in kijk. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. dag dag......ik weet even niet wat ik hierop zal zeggen... wees voorzichtig Walter

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoeft ook niet Novelle, ik schrijf niet speciaal om reacties te krijgen, maar dank voor de jouwe en inderdaad, ik ben voorzichtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit is nou nog eens een aardige coïncidentie. Wel eens van het Droste effect gehoord? Vanavond gepubliceerd op mijn blog. Volgens mij hebben we het -in andere woorden- over hetzelfde : 'spiegelen van een spiegel in een spiegel'.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. hai Walter, vandaag een tekst van mij over de Glimlach. Past ook goed bij jouw proces mbt het kwaad de duisternis en zo. Wat mij betreft alles wordt door die Glimlach gedragen en uiteindelijk als we het proces aan/ingaan zullen wij die Glimlach dragen. :)

  Zonodig veel sterkte lieve zonnetjesgroet Kagib

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi stuk Walter. Zoals gewoonlijk.
  We hebben etiketjes nodig om dingen te benoemen anders weten we niet eens waar we het over hebben. Mijn IK is voor mij zoiets. Een gereedschap om mee te werken zonder dat ik me eraan vast (probeer) te klampen.
  Dat lukt niet altijd hoor (MEESTAL NIET, GLIMLACH)

  BeantwoordenVerwijderen