Niets bijdragen, behalve hetgeen er staat.


( Verdere eventuele info over dit weblog, helemaal onderaan de startpagina. Tevens vind je er blogs die ik volg en indien je deze blog wilt volgen, de volglijst.) En nu maar hopen dat er bezoekers zijn die dit lezen...

vrijdag

Houvast en afhankelijkheid.Is het mogelijk houvast in iets te vinden zonder dat we er afhankelijk van gaan worden?
Het zou zijn als het beklimmen van een trap zonder leuningen indien we geen houvast konden halen uit wat ons geboden wordt.
Maar wat wordt ons eigenlijk geboden en vanuit wat zeggen we ja of nee tegen datgene dat houvast lijkt te bieden?
We lijken absoluut beschrijvingen nodig te hebben als het gaat om houvast, want hoe zou houvast eruit zien zonder allerlei benamingen? Het nadeel van een houvast mèt benaming is wel dat je er afhankelijk van wordt en zoals je wel in godsdienst/religie tegenkomt; Je wereld kan instorten als 'zij' ineens bepalen dat jij er niet meer bijhoort vanwege de andere denkbeelden die je ernaast koestert.
Een daadwerkelijk houvast hoort in feite niet afhankelijk te zijn van anderen of van ooit bepaalde regels of van Godsbeelden die geen ruimte laten...

Afhankelijkheid is er altijd, want stel je vindt werkelijk houvast in die je zelf bent, ook dan is er afhankelijkheid, erger nog..verantwoordelijkheid voor je eigen doen en laten.
God noch gebod kan je troosten, hetgeen de noodzaak met zich meebrengt volledig naar je eigen gedrag te leren kijken en daar je midden, je houvast in te vinden.
We zijn het nog niet gewend, nog teveel zitten we onder het juk van godsdienst en regels die zichzelf allang overleefd hebben.
Overleefd wel, maar alleen als je dat durft en kan inzien, het is een nieuwe stap voor de mensheid. En wel, te beginnen bij jezelf!
Een stap die totaal niets te maken heeft met de vraag of er nou wel of geen 'God' bestaat.
Als er aan jou gevraagd zou worden; Besta jij eigenlijk wel? dan mag je hopen dat je er ja op kunt zeggen en even allerlei diepzinnige verklaringen naast je neer kunt leggen.
Want ja, je bestaat.7 opmerkingen:

 1. Mooi stuk lieve Walter, een soortgelijke bespiegeling heb ik vandaag geplaatst. Dat is bewust leven niets vanzelfsprekend achten binnenin kun je de grootste zekerheid vinden wat iemand of wat voor boek ook zegt. Je Weet t dan zelf, hebt t gegrond in je leven. T wordt je ademen. :)))

  lieve warme groet Kagib

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk Kagib en dat terwijl we toch best een heel andere schrijftrant hebben, ik ga straks even bij je lezen! ;-)

   Verwijderen
 2. 'cogito ergo sum' oftewel 'ik ben dus ik besta' is een uitspraak van de filosoof Descartes. Dit thema heeft bij de oude filosofen al veel stof doen opwaaien. Op ... http://www.anarchiel.com/stortplaats/toon/ik_denk_dus_ik_besta ... is er een aardig stukje over geschreven.

  De queeste naar houvast is m.i. een zoektocht naar de strohalm.
  Het 'lijkt' wellicht dé ultieme oplossing voor het oplossen van je angsten, onzekerheid, eenzaamheid, maar ik vrees dat dat gevoel slechts een schijnzekerheid is.
  De houvast aan een god, of een pappie, mammie, guru, bij een therapeut of noem maar op, betekent tijdelijk -hopelijk zonder afhankelijk te worden- 'gebruik' maken van, maar uiteindelijk zul je ten alle tijde -wel of niet gedesillusioneerd- weer terugvallen op jezelf.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. en zo werkt het inderdaad ik zal je link eens bekijken, dank je

   Verwijderen
 3. Houvast is een illusie en altijd tijdelijk?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zou ik ook niet zo durven stellen Margreet...Misschien voor diepe denkers en 'onderzoekers'..
   Toch kan ik me ook voorstellen dat er mensen zijn die zich kunnen vastklampen en dat toch als houvast ervaren. Misschien wel steeds moeilijker in deze nieuwe tijd waarin iedereen met elkaar kan communiceren.

   Verwijderen
 4. Ik vind het weer een heel mooi stuk Walter.
  Het is me door correspondentie met iemand duidelijk geworden dat het soms kan lijken dat je elkaar begrijpt, maar dat het beslist niet zeker is. Dezelfde tekst kan zonder dat je het zelf kunt bedenken, weer heel anders geïnterpreteerd worden.
  Maar zoals ik het lees lijkt het precies op wat ik denk.
  Trouwens zelfs op datgene wat je zelf DENKT te zijn kan je niet terugvallen en toch blijft alles je eigen verantwoordelijkheid. :-)

  BeantwoordenVerwijderen