Niets bijdragen, behalve hetgeen er staat.


( Verdere eventuele info over dit weblog, helemaal onderaan de startpagina. Tevens vind je er blogs die ik volg en indien je deze blog wilt volgen, de volglijst.) En nu maar hopen dat er bezoekers zijn die dit lezen...
Een blog dat gaat over de invoelbare spiritualiteit en hoe men vanuit het holisme de dingen tegemoet kan treden.Verder is dit blog gericht op een boeddhistische levenshouding.





dinsdag

Wat een mens wankelen doet.



De afbeelding heeft geen betrekking op het bericht, ik hou nou eenmaal van afbeeldingen.


Een onderzoekend schrijfstuk.
Maakt het uit wie je bent, wat je doet, welke maatschappelijke positie je hebt of welke 'gedachte stroming' je volgt?
Waardoor kan een mens soms gaan wankelen, hoe sterk hij of zij ook in het leven staat...
Natuurlijk lijken er  sterken en zwakken, stabielen en instabielen, gekken en normalen, maar dat is vaak slechts een buitenkant en die buitenkanten van iedereen geven soms onechte signalen af, vanwege een zichzelf beschermend gedrag. Het gevolg daarvan is weer dat we indrukken bij elkaar achterlaten van een persoon die we in werkelijkheid helemaal niet zijn!
Wankelen we misschien zo nu en dan vooral doordat we ons gaan vergelijken met wie en wat we om ons heen zien?
Mensen roepen maar al te snel dat ze zich weinig of niets van anderen aantrekken en dat ze staan voor wie ze zijn. En natuurlijk varieert dat van mens tot mens, de ene mens is nou eenmaal gevoeliger dan de andere. Het heeft altijd te maken met de bagage die je bij je draagt, met de achtergrond van waaruit je komt.
De vraag is hoe om te gaan met je eigen 'wankelheid'. 
In hoeverre ben je in staat om bij jezelf in te zien wat goed en wat slecht is en of trouw zijn aan jezelf niet ontstaat vanuit een afzetten tegen?

Natuurlijk kan ik mijn eigen momenten van wankelheid hier even uit de doeken doen;
Ze ontstaan meestal als ik mijzelf ( op de verkeerde manier ) vergelijk met anderen.
Wat ik in mijn leven ondervonden heb is dat iedereen zichzelf via een afgeschermde buitenkant presenteert, op welke manier dan ook.
Is dan mijn conclusie dat 'wankelheid' ( niet te verwarren met onzekerheid, want onzekerheid doet je groeien, mits je je er niet in vastbijt) ontstaat door jezelf te vergelijken?
En hoe kwetsbaar is dat voor je om dat te bekennen?

Deze afbeelding hoort er wel bij en is dus Illustratief bij het bericht.



3 opmerkingen:

  1. Wat maak je een mooi onderscheid tussen wankelheid en onzekerheid. Het juiste woordgebruik vind ik altijd heel belangrijk. Dat is geen muggenzifterij maar de behoefte aan duidelijkheid.
    En inhoudelijk, je hebt helemaal gelijk. Ik merk ook dat het me geen goed doet met anderen te vergelijken. Het is goed om in de spiegel te kijken en te weten dat het beter zou kunnen, maar ook daar kun je je beter niet in vastbijten en gewoon gewoon zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi logje en de antwoorden geef je zelf grootdeels al.
    Het maakt denk ik niet werkelijk uit welke positie je maatschappelijk hebt en welke stroming je volg, dat is allemaal de buitenkant.
    Het maakt uit wat je betekent voor een ander, wat die ander voor jou betekent en ik geloof dat ik vooral wankel als/omdat ik me niet gesteund/gedragen voel.
    Nu voel ik me dat eigenlijk zelden, wat maakt dat ik dus voortdurend wankel, ik sta wankel in het leven. Pfff...en dat op de vroeg morgen onder ogen zien..KOFFIE :)
    Vergelijken doe je vaak automatisch? Komt het voort uit onzekerheid?
    We moeten het doen met wat we hebben, onze aanleg, de ervaringen uit je jeugd en alle keuzes die je tot nog toe hebt gemaakt. Soms is er geen keus en overkomen dingen je gewoon en heb je er maar mee te dealen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Margreet voor je uitgebreide reactie en wat onzekerheid betreft; het kan me op de raarste momenten overvallen.

      Verwijderen

walterkas811@gmail.com