Niets bijdragen, behalve hetgeen er staat.


( Verdere eventuele info over dit weblog, helemaal onderaan de startpagina. Tevens vind je er blogs die ik volg en indien je deze blog wilt volgen, de volglijst.) En nu maar hopen dat er bezoekers zijn die dit lezen...
Een blog dat gaat over de invoelbare spiritualiteit en hoe men vanuit het holisme de dingen tegemoet kan treden.

maandag

Hart 7.


Alhoewel iets uit de context gehaald, kan het toch wellicht een idee geven van 'zijn' kijk hierop.

Het 'niet-zelf' van alle bestaansvormen.

Niet alleen gewaarwordende wezens ontberen een wezenlijk zelf. Dat geldt voor alle bestaansvormen. Indien we een bloem analyseren of ontleden en tussen de onderdelen ervan de bloem zoeken, kunnen we niets vinden.
Dit suggereeert dat de bloem in feite een intrinsieke realiteit ontbeert. Hetzelfde geldt voor een kat, een tafel of een stoel. En ook smaken en geuren kunnen wetenschappelijk of analytisch zo ver worden ontleed dat we niet langer een smaak of geur kunnen aanwijzen.
En toch kunnen we het bestaan van bloemen en de zoete geur ervan niet ontkennen.
Op welke manier bestaan ze dan? Sommige boeddhistische filosofen hebben verklaard dat de bloem die we waarnemen een uiterlijk aspect van deze waarneming betreft. Ze bestaat alleen voorzover we haar waarnemen.
In deze interpretatie zou, in het geval dat er een bloem stond op de tafel tussen ons beiden, de bloem die ik zie overeenkomen met mijn waarneming ervan, maar de bloem die jij ziet een aspect zijn van jouw waarneming van de bloem. Evenzo zou de bloemengeur die jij ruikt overeenkomen met jouw reukervaring. De bloem die ik waarneem zou een andere bloem zijn die jij waarneemt.
Deze opvatting van wat ook wel 'alleen de geest' wordt genoemd ondermijnt weliswaar ons geloof in een objectieve waarheid, maar kent groot belang toe aan het bewustzijn.
Hij bestaat uit uiteenlopende ervaringen, is onderhevig aan prikkels van uiteenlopende bestaansvormen, maar is tenslotte even onvindbaar als alle andere dingen.

Tot zover weer een citaat uit;
Open je hart.
De Dalai Lama.

Op zich vind ik dit interessante onderwerpen om je gedachten eens over uit te wisselen met anderen  te bekijken wat dit bij een ieder persoonlijk aan ideeën en gevoelens oproept, met name over iets als 'de objectieve waarneming , objectieve waarheid. Wat is iets als het niet wordt 'ingevuld' door degene die waarneemt?
Volgende keer over Ledigheid en afhankelijke oorsprong.
 

1 opmerking:

  1. Ja echte boeddhistische filosofie. De wijsheid van afhankelijk bestaan. Alles bestaat uit onderlinge afhankelijkheid.
    Mooie filosofie, moeilijk in je eigen leven te verwezenlijken zonder verkeerde inzichten.

    BeantwoordenVerwijderen