Niets bijdragen, behalve hetgeen er staat.


( Verdere eventuele info over dit weblog, helemaal onderaan de startpagina. Tevens vind je er blogs die ik volg en indien je deze blog wilt volgen, de volglijst.) En nu maar hopen dat er bezoekers zijn die dit lezen...
Een blog dat gaat over de invoelbare spiritualiteit en hoe men vanuit het holisme de dingen tegemoet kan treden.

vrijdag

Denk niet na.


Dat raadselachtige zelf.
Soms is het alles
af en toe niets.
Niet te bevatten als iets.

Een punt in het Zijn
dat ervaren heet.
Dat alles lijkt 
maar niks werkelijk weet.

Denk maar beter niet teveel naar binnen
Kijk naar buiten en ga ergens beginnen.

5 opmerkingen:

 1. Top... weet niet waar je het vandaan hebt ...

  Ik kijk naar buiten om te beginnen en blijf dus maar binnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gewoon doen! Heel mooi omschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In 'van Anima tot Zeus' las ik een treffend stuk over het -mysterieuze- 'zelf'.
  hieronder een fragment, geciteerd:

  Het zelf als centrale autoriteit bepaalt de doelgerichtheid van het persoonlijk leven. Het ervaren van een functionerende ego-zelf-as brengt de zinvolheid van het leven in het bewustzijn. Het zelf is het archetype dat de mens als gids door het leven naar zijn bestemming leidt. De termen levensinstinct en persoonlijk daimon worden in dit verband ook gebruikt.
  Het zelf treedt in onbewuste fantasieën op als hogere of ideale persoonlijkheid, zoals Zarathoestra bij Nietzsche. De archaïsche trekken van het zelf worden in symbolen wel van het ‘hogere’ zelf gescheiden weergegeven, bijv. Als Mephisto naast Faust. Empirisch heeft het zelf een goede, lichte zijde en een kwade, donkere schaduwkant.
  Het zelf is de bron van dromen, waardoor het ik communiceert. Psychisch vindt tijdens een droom, visioen, extatische toestand of religieuze beleving de eerste ontmoeting met het zelf plaats, met negatieve ervaringen als angst en afschrikwekkende verwarring. Deze ervaringen zijn kenmerkend voor een onvoorbereid samentreffen met het onbewuste.

  BeantwoordenVerwijderen